Wat mijn domein zo uniek maakt: 5 uitzonderlijke portretten van wijnboeren uit Bordeaux
Portretten
februari 23, 2020

Wat mijn domein zo uniek maakt: 5 uitzonderlijke portretten van wijnboeren uit Bordeaux

Elke wijnboer is uniek en vandaag delen we graag vijf portretten van wijnboeren uit Bordeaux om aan te geven hoe ze over wijn denken en hoe ze hun uitstekende wijnen nu precies produceren. Elk wijngoed heeft zijn eigen kwaliteit!
1. Mijn wijn wordt op een eiland gemaakt

drone natuur velden

Château Haut Bergeron wordt beheerd door één van de oudste families in Sauternes. Al meer dan negen generaties van dezelfde familie deelden een passie voor wijnbouw en hielden de tradities van Haut Bergeron al meer dan 200 jaar in stand.

wijnproeverij wijnkelder kelder

L”Ilot de Haut Bergeron is een erg bijzondere wijn die op het kasteel wordt gemaakt en die afkomstig is van een vier hectare groot perceel dat uniek is aan Sauternes. Het bevindt zich op een eiland in de beroemde rivier de Ciron. Het profiteert van de ongelooflijk specifieke klimaat invloeden die de ontwikkeling van ‘edele rotting’ bevorderen. L”Ilot de Haut Bergeron is een moderne sauternes (heel fris, met vleugjes van bloemen en citrus) die heel vroeg in het seizoen geoogst wordt. Proef deze wijn als hij jong is!

2. Ik maak mijn wijn op dezelfde manier als mijn voorouders dat 400 jaar geleden al deden

Château Beynat ligt op een mooie helling met uitzicht op de rivier de Dordogne in de buurt van de stad Saint Magne de Castillon en vierde in 2017 zijn honderdste verjaardag. Het kasteel is al vier generaties lang in het bezit van dezelfde familie. Dit geeft de mogelijkheid aan de huidige eigenaars, Nathalie Boyer en Alain Tourenne, om de expertise van het verleden te gebruiken en ook vandaag nog uitstekende wijnen te produceren. Nathalie Boyer (afkomstig uit een Elzasser familie met wortels in de wijnbouw die teruggaan tot 1640) en Alain Tourenne (die letterlijk opgroeide in de wijngaard en -kelder als de zoon en kleinzoon van landbouwers en wijnbouwers) begonnen samen aan het avontuur om van het Château Beynat een gecertificeerde organische ‘AB’ wijngaard te maken. Deze mijlpaal werd in 2011 met succes bereikt.

wijnmaker wijnboer wijnkelder

Ze gebruiken heel wat traditionele hulpmiddelen voor hun wijnbouwproces, waaronder een traditionele mandpers om de druiven te persen en amforen uit klei om een aantal van hun wijnen in te bewaren. Ook paarden als geiten worden ingezet bij het vele werk in de wijngaard.

3. Mijn domein is al generaties lang in het bezit van dezelfde familie

mensen bos familie

In het Château Pitray gebeurt het zorgvuldige proces van het wijnstokken snoeien, het aftrekken, buigen, afklemmen en optillen van het hout en het sorteren van de druiven nog steeds met de hand. Dit gebeurt op dezelfde manier als de familie al generaties lang doet. Er worden geen herbiciden gebruikt, wat goed is voor het milieu. De biodiversiteit blijft over het hele domein behouden, dankzij de prachtige orchideeën en heerlijke truffels. Dit is trouwens duidelijk te zien als je een bezoek brengt aan het domein. 🙂

château kasteel wijngaard

Eigenlijk gebruikt het Château de Pitray slechts een derde van de beschikbare grond om wijnstokken te verbouwen: een ander derde bestaat uit weiland en het overige derde is bos. Er is bewijs dat Pitray al in de prehistorie als een bijzonder goede locatie voor wijnbouw werd beschouwd. Het is opmerkelijk dat dezelfde familie al sinds de 15de eeuw op dit domein wijn produceert.

4. Ik produceer uitsluitend biologische wijnen

wijnmaker hoed landgoed

Christian Jacquement produceert op zijn wijngaard, Château Franc la Fleur, uitsluitend biologische wijnen. Bij het planten volgt hij de cycli van de maan. Hij behandelt zijn wijnstokken met maceraties van brandnetels, paardenstaart en andere planten.

wijnboer wijnmaker hoed wijngaard

Christian plukt de druiven uitsluitend met de hand en plaatst ze daarna in kleine kratten. Vervolgens sorteert en maakt hij ze schoon om zelfs het kleinste beetje vuil te verwijderen. Vervolgens worden de druiven in vaten met elektrische pompen gegoten en met de hand verpletterd.

De wijnmaker perst de druiven met een verticale houten pers, een traditionele machine die de druiven beter beschermt dan bij moderne machines het geval is. Hoewel sommigen zijn processen misschien ouderwets zullen vinden, zijn de resultaten onmiskenbaar: Christian werd al vier keer bekroond met de gouden medaille voor biologische wijnen.

5. Ik produceer enkel exportwijn

Château Brisson is een familielandgoed opgericht in 1878, dat al meer dan dertig jaar door Paul en Lorette Valade wordt beheerd. De wijngaard was oorspronkelijk gevestigd in de appellatiestreek Castillon Côtes de Bordeaux op het Château Brisson en het Château Le Peyrat, maar werd in 2007 uitgebreid naar Saint-Émilion.

Twee jaar later kwam Cédric Valade bij zijn ouders op het domein werken, nadat hij zijn diploma van landbouwkundig ingenieur met specialisatie in oenologie had behaald. Op het Château Brisson wordt al het werk door de familie Valade zelf gedaan om resultaten van de hoogste kwaliteit te garanderen. Dankzij de institutionele kennis die van generatie op generatie werd doorgegeven, in combinatie met de lange werkuren op de wijngaard en de aandacht voor detail bij elke taak, zijn ze in staat opmerkelijke wijnen aan te bieden, die – merkwaardig genoeg – allemaal voor de export bedoeld zijn. In dit zeldzame geval is het verlies van Frankrijk onze winst. 🙂

boek schrift sleutel

DISCOVER MORE

Belgium Loves Bordeaux!

De nieuwe generatie wijnmakers staat op: Caroline Bourcier

Proef wijn in 1, 2, 3, … 4!