De biologische kant van Bordeaux
Nieuws
oktober 6, 2019

De biologische kant van Bordeaux

Bordeaux en biologisch? Een glas Bordeaux is vaak biologischer dan je denkt! Sinds enkele jaren leveren wijnmakers serieuze inspanningen om wijnen op een biologische manier te maken.

Toch is het geen evidentie om alle wijngaarden direct op een biologische manier te verbouwen. Zeker als je weet dat Bordeaux zo’n 5.800 wijnmakers telt met een gemiddelde perceelgrootte van 17 hectare. Het gaat hier dus niet alleen over de grote domeinen maar ook veel kleine, familiale bedrijven waar nog heel veel handenarbeid aan te pas komt.

wijnmaker wijngaard biologisch

Strak duurzaamheidsplan

Je kan het een hele prestatie noemen dat intussen 60% van de totale wijngaarden hun schouders zetten onder biologische initiatieven. Het doel is om uiteindelijk 100% van alle wijngaarden in Bordeaux een biologische tint geven.

“De achterliggende gedachte is dat de wijnboeren een goed evenwicht moeten vinden tussen enerzijds productiviteit en anderzijds duurzaamheid. Het ene hoeft het daarbij het andere niet uit te sluiten. Integendeel, een verstandige duurzame aanpak kan de productiviteit zelfs opdrijven”, weet Wim Deschutter, Market Advisor bij het C.I.V.B.

“Een betere kennis van de bodem zal immers zorgen dat een wijnboer perfect weet waar de meest productieve percelen liggen en hoeveel meststof hij moet gebruiken om elk perceel in topconditie te krijgen.”

Een betere kennis van de bodem zal immers zorgen dat een wijnboer perfect weet waar de meest productieve percelen liggen en hoeveel meststof hij moet gebruiken om elk perceel in topconditie te krijgen.

Nieuwe technologieën spelen hier een grote rol. Zo gebeuren steeds meer grondboringen, wat toelaat een topografie van het wijndomein te maken. Steeds vaker worden ook drones opgelaten om via ‘heat mapping’ na te gaan welke percelen het meest zon krijgen. Dat alles zorgt dat er nog nauwkeuriger wordt bewaterd, bemest en besproeid. Met aan het einde van de rit meer efficiëntie, minder verspilling én een grotere duurzaamheid.

wijngaard wijnmaker biologisch

Van AB tot ‘viticulture raisonnée’

Aan wijngaarden kunnen diverse duurzaamheidscertificaten worden toegekend. Een van de bekendste is het groene AB-label, dat alleen producten met minstens 95% biologische ingrediënten kunnen krijgen.

Daarnaast heb je ook biodynamische landbouw, met bv. het gekende Demeter-label. Maar het is niet omdat er geen bio-etiket op de fles hangt, dat er geen poging wordt ondernomen om duurzaam te werken. Zo zijn er heel veel voorbeelden van ‘viticulture raisonnée’, waarbij gewassen wel chemisch besproeid worden maar alleen als dat echt nodig is om de productiviteit te garanderen.

Met andere woorden; de kans dat er duurzame wijnbouw in je dierbaar glaasje bordeaux schuilt, is groot en zal in de toekomst nog groter worden. Nog meer reden om er volledig van te genieten!

Tekst van Tina Claeys gepubliceerd in Magazine Smaak

DISCOVER MORE

Welke wijn bij sushi?

Een nieuwe generatie wijnmakers staat op!

3 verrassende cocktailrecepten met onze zoete witte wijnen