Wijnbouwcoöperaties
Coöperaties bestaan al sinds het begin van de twintigste eeuw en zijn gebaseerd op het principe dat de productiekosten verdeeld worden.
Een wijnbouwcoöperatie is een groepering van wijnbouwers. De coöperatie koopt druiven in bulk aan naargelang de herkomst van de percelen, de druivensoort en andere criteria. Daarna maakt ze wijn van de druiven volgens de productievoorschriften van elke soort. Tot slot staat ze in voor de verkoop.
De wijnbouwcoöperaties spelen op minstens drie vlakken een belangrijke rol. In de eerste plaats staan ze in voor de kwaliteit. Ze volgen niet alleen de technische opleidingen van de wijnbouwers op, maar ook het assortiment aan wijnstokken, het snoeien en het controleren van de rijpheid van de druiven. Daarnaast beïnvloeden de wijnbouwcoöperaties ook de economie omdat ze de markt doen groeien dankzij de grote volumes en hun enorme opslagcapaciteit. Door hun eigen netwerken aan verkoopkrachten binnen en buiten Frankrijk oefenen ze eveneens een invloed uit op de verkoop in Frankrijk en de export. Ze zijn daarnaast ook belangrijke leveranciers voor de internationale groothandel.
De wijnbouwcoöperaties hebben nooit de bedoeling gehad om de kleine producenten van de markt uit te sluiten. De coöperaties bieden de kleine producenten financiële, administratieve en technische steun. Bovendien hebben ze veel wijnbouwers de kans gegeven om zich te vestigen en hun professionele project te realiseren. Door de technische opleiding van wijnbouwers aan te moedigen, hebben ze bijgedragen tot een aanzienlijk betere kwaliteit van de wijn.
In de Bordeauxstreek zijn er 33 wijnbouwcoöperaties. Tegenwoordig groeperen ze 2500 producenten en zijn ze goed voor 25% van de productie van bordeauxwijnen.
Meer weten over de wijnbouwcoöperaties in Bordeaux, klik dan hier.