Op het Salon du Chocolat met Stephanie Cruzado
Portretten
juni 30, 2017

Op het Salon du Chocolat met Stephanie Cruzado

De druivenpluk is nog maar net achter de rug of de wijnbouwers richten zich al weer op de volgende etappe: de winter en de feestdagen zijn in aantocht! Eind oktober vond het Salon du Chocolat plaats, een chocoladebeurs in Parijs. Het nieuwe evenementenconcept van Vins de Bordeaux sloot zich hierbij aan en ter gelegenheid daarvan gingen wij opzoek naar drie professionals in de Bordelaise wijnsector! Zij vertelden ons wat ze denken van het winterseizoen in wijnland …

Stéphanie Cruzado, hoofd verkoop bij het Château Reignac de Tizac in Saint-Gervais, is bijzonder tevreden over de oogst van dit jaar en bereidt zich voor om zo veel mogelijk vakbeurzen te bezoeken, om de diversiteit en het originele karakter van de wijnen van het domein te promoten. Een marathon die haar zelfs tot in Amerika zal brengen! 

Kan je me iets zeggen over jullie domein?

Hoewel we niet ver verwijderd zijn van de Côtes de Blaye en de Côtes de Bourg, ligt het Château Reignac de Tizac in de streek van de appellatie Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Het domein bezit 110 hectare wijngaarden en omvat drie wijnkastelen: Château Reignac de Tizac, Château Geneau en Château Bel-Air-La-Clotte. De familie Motut heeft sinds drie generaties de touwtjes in handen en het domein gaat steeds over van vader op zoon. De bodem is kalkhoudend-lemig en de wijnen die er geproduceerd worden zijn typische Bordeaux-wijnen. Maar deze duidelijk herkenbare aroma’s worden aangevuld met een persoonlijke noot van de wijnbouwer. Zo produceren we sinds twee jaar een cru 100% cabernet sauvignon. We hadden een wijn die in principe in het vat moest rijpen en die gemengd zou worden met merlot om een evenwichtige en goed gestructureerde cru te verkrijgen. Maar toen we hem met oenoloog Nicolas Piffre proefden, hebben we besloten hem apart te produceren omdat hij geen enkele toevoeging behoeft. Het is een bijzonder fruitige wijn en daarom wouden we hem presenteren op het concours “vin au féminin”. We hebben toen extra aandacht besteed aan het etiket, want dat moet iets zeggen over de geschiedenis van de wijn. We hebben de prijs “Elle à table” in de wacht gesleept! Het is een millésime 2015 met een vrij hoog tanninegehalte die nog een paar jaar moet ouderen, maar hij is nu al aangenaam te drinken. Gewoon prachtig: een wijn waarvan we nu al kunnen profiteren, maar die we ook nog even kunnen laten liggen.

Hoe ervaren jullie de periode na de pluk? Wachten jullie in spanning op de wijn of zijn jullie opgelucht, uitgeput, … ?

Een beetje alles tegelijk! De druivenpluk die we net achter de rug hebben is heel goed gegaan, we hebben grote volumes geoogst en de kwaliteit is uitstekend. Momenteel wordt de hele oogst machinaal uitgevoerd, maar volgend jaar willen we enkele percelen met de hand plukken om bijzondere cuvées te maken. Wij streven naar op duurzaamheid gerichte landbouw en besteden dus speciale aandacht aan de verzorging van onze wijngaarden. Hoewel het steeds weer een voldaan gevoel geeft als de druivenpluk voorbij is, moeten we waakzaam blijven want nu begint het gistproces, de “remontage” (het oppompen), het persen, … Eind november kunnen we eindelijk uitblazen! Maar we denken dat het een uitstekende millésime wordt. In het begin waren we een beetje bang, want het is twee maanden lang erg warm geweest. Daardoor kwam de druif niet tot rijping: de groei werd als het ware geblokkeerd door de extreme warmte. Gelukkig hebben we een kalkhoudend-lemige bodem en de vochtige kalkhoudende grond voedt de wijnstok op natuurlijke wijze. Maar het is zo warm geweest dat de situatie kritisch was: het moest écht wel gaan regenen! Zodra het begon te regenen, is de groei weer op gang gekomen.  

Hoe ziet jullie programma er verder uit?

Ik ga nu helpen in de wijnopslag. In november en december zijn er tal van evenementen waar ik bij moet zijn. Ik ben verantwoordelijk voor de verkoop op de Amerikaanse markt en ik ben de laatste tijd al twee keer daarginds geweest. In januari ga ik weer. We organiseren veel proeverijen voor de importeurs en om hen te overtuigen, moet ik voldoende informatie kunnen verstrekken over onze productie. Op de Amerikaanse markt heerst een totaal andere mentaliteit, het zijn niet dezelfde volumes. Bordeaux-wijn heeft de reputatie duur te zijn, hoewel dat niet altijd het geval is. Wij rekenen bijvoorbeeld 5€ per fles omdat we willen dat hij betaalbaar blijft. We streven naar een democratisering van het imago van de Bordeauxwijn. Wat dat betreft zou ik graag willen dat de Bordelaise wijnsector iets minder snobistisch wordt.

 

Wat moet er deze tijd van het jaar in de wijngaarden gebeuren?

We staan aan het begin van de periode dat het blad valt. We kunnen dus de grond gaan bewerken en voorbereiden voor de nieuwe aanplanting. We onderzoeken de bodem zeer zorgvuldig, want de wijnstok komt snel weer op en daarmee begint een nieuwe cyclus. We bereiden de wijngaard zo goed mogelijk voor op het volgende seizoen.

Wat zijn de belangrijkste winteractiviteiten?

We krijgen nu een drukke periode met het bottelen van onze wijnen, die van 2014 en die van 2015.  Als we grote orders ontvangen, starten we ook met die van 2016 – we hebben namelijk klanten die jonge wijn willen. Wat betreft het werk in de wijngaard: er zijn twee gespecialiseerde arbeiders die daar voltijds mee bezig zijn.   

Wat zijn de problemen die zich voor de wijnbouwer kunnen voordoen in het winterseizoen?

Vorst. Kou. Alle ongunstige weersomstandigheden. Met wat er dit jaar gebeurd is, zowel in Montpellier als in de Bourgogne… We zijn bang voor hagel. Bij slecht weer kan alles verloren gaan: een jaar lang hard werken. Moreel en fysiek is dat een harde klap. Maar gelukkig heerst er een goede sfeer tussen de wijnbouwers. Onderlinge hulp, dat is essentieel. 

Wat betekenen de feestdagen voor jou?

De feestdagen bieden ons de gelegenheid onze wijnen te presenteren en iets te zeggen over de beste wijnmatches. Uitleggen welke wijn geschikt is voor welk gerecht. Laten zien dat er verrassende wijnmatches zijn, anders dan die waaraan we gewend zijn, en op die manier de gebaande paden verlaten. Met Kerstmis serveren de mensen meestal rode wijn bij kalkoen, sterk vlees zoals wild, reevlees, gerechten in saus. Daar past een Bordeaux Supérieur Château Reignac de Tizac uitstekend bij. Deze wijn heeft na een rijping van 12 maanden in het vat een mooie structuur gekregen. Het evenwicht tussen de aroma’s van de wijn en die van het gerecht is erg belangrijk. Bij chocolade past meer een wijn met body, met een hoog tanninegehalte, die je best combineert met pure chocolade zoals 70% cacao of hoger. Melkchocolade vraagt eerder om een fruitige rode wijn, een vrouwelijker wijn, met minder structuur maar met een mooie balans.

DISCOVER MORE

Recept: Totjespap

Win een weekendje Bordeaux

Voetbal en wijn: een ‘match’ made in heaven