De kersttips van sommelier Jonas De Maere
Onderwijs
augustus 10, 2016

De kersttips van sommelier Jonas De Maere

Gun je wijn de nodige rust

Je wijnen zijn gekozen en dan is het tijd om samen naar huis te gaan. Jonas hamert erop dat ook het transport een belangrijke invloed heeft op de samenstelling en smaak van de wijn. Zijn tips? Wijnen zijn gevoelige zieltjes. Hevige schokken en extreme temperatuurverschillen zijn een echte aanslag op de kwaliteit, vermijden dus! Thuis aangekomen is het volgens hem belangrijk je ‘gestresseerde’ wijn enkele weken te laten rusten. Tijdens het transport wordt het chemische evenwicht onvermijdelijk verstoord, waardoor de souplesse van de wijn tijdelijk onder vuur komt te liggen. Rusten is een must, wacht dus zeker niet tot het allerlaatste moment om je wijnen voor de feestdagen in te slaan, zegt Jonas. Zeker als je kiest voor oudere bewaarwijnen moet je rekening houden met deze rustperiode, deze wijnen zijn immers extra gevoelig.

Wijn bewaren doe je zo

Voor het bewaren van wijn zijn er enkele regels waar je best rekening mee houdt.. En nee, daar heb je geen volledig uitgeruste wijnkelder voor nodig, lacht Jonas. Het is belangrijk je wijnen steeds liggend te bewaren, zegt hij. Op die manier droogt de kurk niet uit en blijft de fles beter afgesloten. Daarnaast liggen de flessen best in een donkere of schemerachtige en koele ruimte met een constante temperatuur van ca. 12 tot 14 graden. Een te hoge temperatuur versnelt het rijpingsproces terwijl een te koele wijn helemaal niet meer rijpt. De luchtvochtigheid is ideaal een constante van ongeveer 70 à 80%. Je wilt immers niet dat de kurken uitdrogen.

Geen kelder voor handen? Volgens Jonas kan je wijn ook prima bewaren onder je bed. Je slaapkamer is meestal niet te sterk verwarmd en met de luchtvochtigheid zit het daar meestal ook goed, zegt hij. Je ziet het: wijn bewaren, het draait om balans.

En nu serveren…

Ook bij het serveren speelt temperatuur een grote rol, zegt Jonas. Als de wijn te koel geserveerd wordt, toont hij slechts een fractie van zijn rijke smakenpallet. Wordt hij te warm geserveerd, dan kan het gebeuren dat de rijke arom’s afgebroken worden of dat de wijn oxideert. Het is erg belangrijk dat je de wijnen de kans geeft zich langzaam aan te passen aan de gewenste temperatuur. Bij een plotse temperatuursovergang kan je je wijnen ‘shockeren’ en dat proef je in het glas.

Twijfel je aan de juiste temperaturen? We helpen je graag op weg:

Meer kersttips? Op onze FacebookInstagram en Twitter delen we nog meer food, decoratie en cadeautips. Samen met jou bouwen we aan de perfecte feestdagen. Benieuwd welke Bordeauxwijnen je in België kan aanschaffen? Op onze website (her)ontdek je onze Coups de Coeur selectie.

    

DISCOVER MORE

(s)maak de zomer in België met een frisse bordeauxwijn !

Ontdek het wijnjaar 2020 !

Onze top 3 van zomerse salades