De beroemde wijnen van Saint-Émilion
Saint-Émilion heeft bijna een magisch imago en wordt gezien als het paradijs voor wijnliefhebbers. Maar hoe komt dit?
Allereerst is het een betoverend mooi stadje. Het is de eerste wijnstreek die door UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed. De Saint-Émilion wijnen zijn ook bekend als enkele van de beste wijnen ter wereld. Ondanks dat de appellatie bekend staat als een echte klassieker, is ze ook heel vooruitstrevend.
Ligging en druiven
De streek ligt op de rechteroever van de rivier Garonne en is gespecialiseerd in rode wijnen van de druivensoorten merlot en cabernet franc.
Beroemd door de smaak
De wijnen van Saint-Émilion zijn verrukkelijk complex en elegant. Belangrijke fruitaroma’s zijn pruimen, aardbeien en kersen, die met de tijd meer gedroogd en gestoofd kunnen smaken. Deze wijnen worden vaak gerijpt op eik, wat evenwichtige aroma’s van vanille, toast en nootmuskaat oplevert.
Vaak hebben ze ook een mooi verouderingspotentieel, van 3 tot 30 jaar. Dankzij die veroudering ontwikkelen er zich diepere toetsen van leder, tabak en chocolade. Als resultaat krijg je uitmuntende wijnen!
De structuur van de wijn kan net zo belangrijk zijn als de smaak. De structuur is echter heel afhankelijk van het weer. Een goed weerpatroon voor deze wijn is zonnig en warm overdag, gevolgd door koele nachten. Het is het recept voor een perfect evenwicht tussen volle, confituurachtige fruitsmaken met een verfrissende zuurheid en een fluweelachtige tanninestructuur.
Verschillende bodemtypes = verschillende wijnsmaken
De wijnen van Saint-Émilion worden in grote mate beïnvloed door de diverse bodemtypes, zoals kalksteen, klei, grind en zand. Ieder type verandert de samenstelling van de druiven … Dit leidt tot verschillende wijntypes, van eerder zwaar, vol en tanninerijk tot licht en elegant. Veel bejubelde wijngaarden liggen op de kalkstenen heuvels in het stadje zelf of op bodems met meer grind die veel dichter bij de naburige appellation Pomerol liggen.
Een grote klassieker, maar wel vooruitstrevend!
De appelation Saint-Émilion is een grote klassieker on de wijnen, maar ze zijn vooruitstrevend. Ze staat open voor een verandering aan de kenmerkenposities in het classificatiesysteem, en dat om de 10 jaar. In 1955, honderd jaar nadat Médoc ermee begon, deed men dat hier voor het eerst.
Hoewel velen dit een schitterende manier vinden om de kwaliteit van de appellation hoog te houden, blijft het een heet hangijzer!
Het verschil tussen St-Émilion AOC en St-Émilion Grand Cru AOC
Er zijn in Saint-Émilion twee classificatiesystemen die over hetzelfde gebied gaan. Het gaat om St-Émilion AOC en St-Émilion Grand Cru AOC.
Het verschil tussen de twee appellations schuilt in de regels met betrekking tot de kwaliteitscontrole. 2 van die regels zijn beperkingen in opbrengst, met de bedoeling meer geconcentreerde wijn te maken, en een verplichte rijping op eik. De wijnen van St-Émilion Grand Cru AOC zijn doorgaans duurder en kunnen vaak langer worden bewaard dan de algemene St-Émilion AOC.
Grand Cru: De beroemde topper
Binnen St-Émilion Grand Cru AOC is een kleiner aantal kenmerken geclassificeerd als St-Émilion Premier Grand Cru Classé. Dit hogere niveau is vervolgens opgesplitst in A en B. Slechts vier van de beste Chateaux mogen momenteel pronken met de felbegeerde A-status.
‘Garagewijn’
Saint-Émilion startte ook als eerste met de hype van de ‘garagewijn’. Garage verwijst naar domeinen die zo klein zijn dat de wijn net zo goed uit een garage had kunnen komen! Deze wijnbouwers gebruiken hoogwaardige druiven van kleine terreinen met een lage opbrengst, gecombineerd met moderne productietechnieken. Op die manier onderscheiden ze zich en maken ze minder traditionele wijnen.
Een veelzijdige appellatie
De garagebeweging werd aangevoerd door Jean-Luc Thunevin, die wordt gezien als de grootste ‘garagist’ op zijn eigendom Valandraud. Garagewijn toont een heel andere kant van Saint-Émilion en illustreert hoe veelzijdig deze appellation is.
Saint-Émilion en gerechten
Met welke gerechten combineer je een Saint-Émilion het best? Omwille van de diverse stijlen en de complexiteit van de wijnen heb je keuze uit veel verschillende gerechten.
Een lichtere, meer jeugdige wijn past uitstekend bij kip en gaat perfect samen met een zondags gebraad. De fruitige aroma’s in de wijn worden zeker niet onderdrukt en vormen een mooie aanvulling op de algemene smaken van de maaltijd.
Lamsvlees doet het dan weer prima bij tanninerijke, complexere wijnen met een wat hogere leeftijd. Zonder gerecht erbij kunnen deze wijnen wat droog aanvoelen. Wat dacht je van geroosterd lam met rozemarijn om de aromatische en kruidige toetsen in de wijn naar boven te halen? Ook hier weer zal deze complementaire pairing zowel de wijn als het gerecht verbeteren.
Voor de veggielovers
Een Saint-Émilion kan je ook drinken bij vegetarische gerechten, zolang die maar genoeg zijn gekruid om te vermijden dat de wijn gaat domineren. Maak eens een ovenschotel met blauwe kaas, aubergine en tomaten en ontdek zelf hoe goed hij samengaat met de sappige pruimaroma’s van een Saint-Émilion!
Gouden tips
Wij pakken uit met de twee belangrijkste stijlen van Saint-Émilion uit het assortiment ‘Everyday Bordeaux’:
De wijn is rijk en fruitig, met sterke aardbei- en kersenaroma’s, en wordt in evenwicht gebracht door toetsen van vanille en toast. Ragfijne zuren, veel rood fruit en tonen van potloodslijpsel en nieuwe eik. Het is een blend van de typische Saint-Émilion variaties van merlot en cabernet franc. Ook de Cabernet Sauvignon druif is present. Deze wijn is een perfecte introductie tot de stijl van deze appellation.
Een indrukwekkend label dat iedereen aan tafel zal verbluffen, maar dat ook erg betaalbaar blijft. Het is een wijn met hints van koffie, chocolade en sigarenkistje in de geur. Opmerkelijk is de smaak die verrassend fris en fijn is met rood fruit. Rijpe en ronde wijn met de Merlot en Cabernet Sauvignon druif.