Maak kennis met de wijnmakers van aflevering 4 – Bordeaux Loves Belgium !
Anne-Sophie Giambi, een echte assemblage-artieste
Al van kindsbeen af wist ze dat ze oenoloog wilde worden, en na 20 jaar bij Maison J-M Cazes is haar passie voor de magie van de assemblage allerminst bekoeld. Anne-Sophie Giambi is vandaag technisch directeur en vult haar dagen met degustaties, selecties en assemblages om wijnen voor het merk Michel Lynch te creëren.
“Vertrekken van het fruit, van de grond, om een eindproduct te krijgen dat je naar hartenlust kan aanpassen: dat heeft me altijd al aangetrokken." Anne-Sophie Giambi zit nog op de middelbare school in Bordeaux wanneer de vader van een klasgenoot, een professor oenologie, haar laat kennismaken met de wereld van de wijn. Op haar 18e volgt ze een stage bij BPHR (Baron Philippe de Rothschild) en gaat daarna naar de universiteit voor een opleiding in wat vandaag Life and Bio sciences heet. Met haar Diplôme National d’Oenologue op zak gaat ze wijn maken in Australië. In 1995 bemachtigt ze een eerste job bij de groothandel La Compagnie Médocaine des Grands Crus, in die tijd het eigendom van Jean-Michel Cazes. “In die functie had ik veel contact met klanten en ontdekte ik de vele manieren waarop je wijn kan drinken”. Zo zette ze dus haar eerste stappen bij Maison Cazes, waar ze 25 jaar later nog altijd deel van uitmaakt.
Vandaag is Anne-Sophie Giambi technisch directeur van het Michel Lynch-assortiment bij Maison J-M Cazes. Wat haar job inhoudt? Degusteren, de pareltjes ontdekken, en daarna assembleren. “Een stijl jaar na jaar reproduceren, dezelfde kwaliteit garanderen, je aanpassen aan de verwachtingen van de klanten.” Al beheerst ze de kunst van de assemblage, toch kan ze zich er na al die jaren nog steeds over verwonderen: “Het is fascinerend om wijnen te selecteren waarvan we denken dat ze potentieel hebben, deze te combineren en telkens weer een ander resultaat te krijgen. Assemblage staat nooit zomaar gelijk aan 1 + 1 = 2. Er is altijd een bepaalde magie aan het werk.”
Als hoofd van de merkwijnen van Michel Lynch wilde ze al vele jaren een biowijn ontwikkelen. “In 2009 waren er weinig merkwijnen met een biologische tegenhanger. In de wijnsector werden biowijnen toen als weinig kwalitatief beschouwd, en wij wilden met onze teams het tegendeel bewijzen. Dus zochten we partners, wijnbouwers die al langer biologisch werkten en dat fantastisch goed deden.” En zo ontstond het gamma Michel Lynch Nature. Die witte en rode wijnen hebben intussen hun trouwe aanhangers gevonden, in de horeca en wijnwinkels, maar ook in Japan, waar een grote gevoeligheid heerst voor biologische producten.
Het wijnjaar: Michel Lynch Nature 2016, AOC Bordeaux
“De zomer van 2016 was gewoonweg fantastisch en dat heeft tot een rijk wijnjaar geleid met een mooie frisheid en dito rijpingspotentieel. Deze wijn heeft nu zijn hoogtepunt bereikt. De Michel Lynch Nature is een fruitige en pure wijn, met een volle mond en rijpe, versmolten tannines, erg gul. Er zijn geen houtachtige noten en dat was de bedoeling, want hij is alleen gerijpt in een roestvrij stalen kuip.”
Fabien Laborde, oenoloog wordt wijnboer
Fabien Laborde, oenoloog van opleiding, maakte van biochemie de overstap naar … de blote grond. Door de jaren heen werd hij een fervent voorstander van beredeneerde wijnbouw, de methode die hij sinds 2006 zelf toepast aan het hoofd van het Château d’Argadens, in de AOC Bordeaux Blanc en Bordeaux Supérieur.
“Als je een oenoloog slechte druiven geeft, zal hij er nooit een goede wijn mee kunnen maken!" Dit axioma bleek al snel de waarheid toen Fabien Laborde ervaring opdeed op het terrein. Hij studeerde in 1994 af als oenoloog en ging datzelfde jaar aan het werk bij Maison Sichel, een familie van wijnhandelaars en wijnboeren uit Bordeaux. Al snel besefte hij dat biochemie niet volstaat om goede wijnen te produceren. “De oenoloog wordt vaak gezien als de superster, de magiër die het product creëert. Maar het zenuwcentrum, de basis van alles, dat is de bodem, de wijnranken.”
Vandaag leidt hij zowel het Château d’Argadens (40 hectare, of beter gezegd 23 percelen van de AOC Bordeaux Blanc en Bordeaux Supérieur) en de ‘vendangeoir’, de oogstschuur van Maison Sichel die een twintigtal wijnbouwers uit de omringende dorpen samenbrengt en waarvoor hij elk jaar de druiven vinifieert. Met zijn bijna 30 jaar ervaring is Fabien Laborde ervan overtuigd: de bodem moet op een beredeneerde manier worden aangepakt, in de letterlijke zin van het woord. Daarover raakt hij niet uitgepraat. “Je kan eenzelfde recept niet jaar na jaar klakkeloos herhalen. Je moet op beredeneerde wijze rekening houden met de elementen – de natuur, het weer, je gereedschappen en producten – en je dus hieraan aanpassen. Het leidt nergens toe om halsstarrig een dood spoor te volgen of je productiemiddelen te verhogen omdat de buurman dat ook heeft gedaan.”
Het Château d’Argadens behoort dan ook tot de eerste domeinen van Bordeaux die in 2010 toetraden tot het SME (Système de Management Environnemental), een collectieve aanpak die in het milieulabel HVE moet uitmonden. “Het is vandaag ons doel om de biodiversiteit te maximaliseren, om ander leven toe te laten naast de wijnstokken. We willen terug naar de sfeer van een oude boerderij.” Op de gronden vind je een kippenren, een boomgaard en binnenkort staan er schapen tussen de wijnranken. En het team wil nog vaker bomen, hagen en struiken aanplanten.
“We hebben hier een prachtig terroir, op een heuvel van 105 meter hoog, met een lemige kleibodem die weliswaar lastig te bewerken is, maar als voordeel heeft dat hij nooit onder de droogte lijdt aangezien klei water vasthoudt.” Er heerst een grote variëteit aan druivenrassen: op de 35 hectare Bordeaux Supérieur Rouge tellen we 25 hectare merlot, 8 hectare cabernet sauvignon en 2 hectare petit verdot. Op de 5 hectare Bordeaux Blanc tellen we 3 hectare sauvignon, 1 hectare sémillon en een nieuwe hectare colombard, die dit jaar voor het eerst druiven zal dragen.
Het wijnjaar: Château d’Argadens 2019, AOC Bordeaux Blanc
“Deze Bordeaux Blanc bestaat voor twee derde uit sauvignon en voor één derde uit sémillon. 2019 was een topjaar voor de sauvignon, die we heel vroeg hebben geoogst (vanaf 30 augustus), altijd bij het krieken van de dag om de aroma’s te bewaren, net als het prachtige evenwicht tussen maturiteit en frisheid. Anderzijds hebben we de sémillon laten rijpen, zodat hij vet en vlezig zou zijn. Door de assemblage van die vroegrijpe sauvignon, met parfums van citrusvruchten en buxus, en de vette en rijke sémillon hebben we zo’n evenwichtige witte Argadens kunnen krijgen.”