Maak kennis met de wijnmakers van aflevering 3 – Bordeaux Loves Belgium !
Food
oktober 27, 2021

Maak kennis met de wijnmakers van aflevering 3 – Bordeaux Loves Belgium !

Jean-Yves Bechet, biodynamisch van top tot teen

Al 40 jaar lang verzorgt Jean-Yves Bechet zijn 22 hectare wijngaarden in de AOC Côtes-de-Bourg met veel passie en toewijding.

“In het begin ging het om een samenloop van omstandigheden. Nu zou ik het woord passie in de mond durven nemen.” De 73-jarige Jean-Yves Bechet kijkt met een glimlach terug op het prille begin. Hij studeerde af aan de Sup de Co Bordeaux (een business school, de huidige KEDGE) en bemachtigt een beetje bij toeval een eerste job bij een Bordelese groothandelaar. Enkele decennia later leidt hij vol vuur het Château Fougas, een domein van 22 hectare (80% merlot, 20% cabernet sauvignon) in de appellatie Côtes-de-Bourg, een domein met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. “Ik heb het overgekocht in 1982 en begon meteen de gronden te bewerken. Dit terroir wordt op natuurlijke wijze gedraineerd door twee lagergelegen minibeekjes. Al 40 jaar lang bieden we de wijnranken alles wat ze nodig hebben om zich biologisch te ontwikkelen op deze gronden, een must om een echte kwaliteitswijn, een echte ‘terroirwijn’ te krijgen. Mijn theorie is dat de plant niet mag lijden.”

Door de jaren heen ontwikkelde de man een passie voor zijn vak. Hij zou uren kunnen praten over hoe de wijnstok al zijn krachten nodig heeft. De jaarlijks terugkerende uitdaging? “Dat alle wijnstokken en alle druiven van dezelfde tros op hetzelfde moment gezond en rijp zijn." Zijn eigendom ontving in 2010 het biolabel, en dit type wijnbouw wordt aangevuld met biodynamische toepassingen waarvan hij vooral het ochtendlijke karakter sterk kan appreciëren. “Bij zonsopgang verstuiven we kruidenmengelingen en silicium die miniregenbogen vormen voor de tractor, dat is gewoonweg prachtig. Op die ochtenden waan je je God de Vader!” zegt hij verrukt.

Met echtgenote Michèle aan zijn zijde is Jean-Yves Bechet nog niet klaar om met pensioen te gaan, en zijn zoon lijkt niet gehaast om de opvolging te verzekeren. “Ik doe zoveel, ik heb verschillende beroepen tegelijkertijd: ik rijd met de tractor, de ene dag ben ik verkoper, de dag erop werk ik in de kelder … Waarom zou ik stoppen?”

Het wijnjaar: Château Fougas 2019, AOC Côtes-de-Bourg

“Een mooi wijnjaar. We hebben de invloeden van de klimaatverandering in onze wijngaard kunnen beperken dankzij een diepe beworteling en biodynamische praktijken. Deze wijn heeft 12 maanden op vat gerijpt en is niet zwaar of overrijp, hij is weinig houtachtig, fruitig en makkelijk te degusteren. Ik zoek geen wijn die me overweldigt, maar eerder finesse, elegantie en verfijning.”

Pierre en Marie-Laure Esnée, Normandiërs in Lalande-de-Pomerol

 Pierre Esnée, een telg uit een geslacht van Normandische industriëlen en gepassioneerd door wijn, kocht onlangs samen met zijn echtgenote Marie-Laure het Château Garraud-Treytins in Lalande-de-Pomerol. Een nieuwe uitdaging voor deze enthousiaste investeerders.

“60 jaar geleden fabriceerde mijn familie yoghurt met melk van de boerderij van mijn grootvader.” Aldus begint het verhaal van Pierre Esnée, de zoon van Normandische industriëlen die afkomstig is van Bayeux. Zo’n 30 jaar geleden betreedt hij samen met zijn vrouw Marie-Laure de horecasector. Het koppel staat sindsdien aan het hoofd van een hotelgroep met vestigingen over heel Europa en heeft hier een persoonlijk project op touw gezet: de wijnliefhebbers besloten vier jaar geleden in een wijngaard te investeren. “We zijn nogal open-minded en vonden dat we de sprong wel konden wagen”, vertellen ze ons.

In 2019 dient zich de perfecte gelegenheid aan: de Esnées kopen het Domaine Garraud over, in de AOC Lalande de Pomerol. “Het gaat om één aaneenliggend domein met een bodem van goede kwaliteit. Met zijn 45 hectare is het groot genoeg om er onze commerciële activiteiten te ontvouwen en er een ontwikkelingsstrategie uit te tekenen. We zagen meteen de onontgonnen mogelijkheden.”

Meteen na hun aankomst, in de eerste jaarhelft van 2019, geven Pierre en Marie-Laure Esnée hun teams de middelen om de omschakeling te maken naar biologische landbouw, aangevuld met biodynamische toepassingen. Ook agrobosbouw maakt deel uit van het project: er is al een honderdtal bomen aangeplant en meerdere kilometers hagen staan op de planning.

Ook al zijn de Esnées niet elke dag aanwezig (“we zijn als reisduiven en verplaatsen ons voortdurend tussen Normandië, Parijs en Bordeaux”), toch wisten ze zich te omringen met een gemotiveerde en technisch onberispelijke ploeg met onder andere Stéphane Derenoncourt als consultant-oenoloog. Daarnaast en binnen hun activiteit in het hotelwezen werken de Esnées al 15 jaar samen met Jean-Luc Jamrozik, de voorzitter van de Sommeliers de Paris “die een uitgelezen ambassadeur bleek voor onze wijnen”.

Pierre en Marie-Laure Esnée willen graag minstens één week per maand betrokken worden bij de beslissingen omtrent het domein. “Het is een persoonlijke challenge, we hebben hier geen specifieke opleiding voor gevolgd. Maar we zijn aanwezig, we luisteren en willen het team meevoeren naar de verwezenlijking van een groot project, voor een domein dat het echt verdient. Dat is onze passie.”

Het wijnjaar: Château Treytins 2018, AOC Lalande de Pomerol

“We hebben het domein overgenomen toen het rijpingsproces nog bezig was, in het eerste semester van 2019. We zijn echt van een wit blad vertrokken. Het domein bestaat voornamelijk uit merlot, maar we wilden een wijn met meer finesse, een eerder fruitige wijn, minder gestructureerd dan de voorgaande wijnjaren. We hebben de rijping in het vat dan ook verminderd. Na de degustatie beslisten we om het percentage cabernet franc, een druif die fruitigheid en frisheid oplevert, op te drijven. De uiteindelijke assemblage bestaat voor 50% uit cabernet franc, 45% merlot en een vleugje cabernet sauvignon. Jean-Luc Jamrozik, onze goede vriend de sommelier, tipt hem bij gevulde parelhoen of chateaubriand met eekhoorntjesbrood.”

#BelgiumLovesBordeaux

DISCOVER MORE

Bordeaux wijnen en terroir tour – Vlaanderen

Het pareltje

Welke wijn zet je met de feesten op tafel? Deze tips zetten je op weg