Comfortfood op zijn Frans met bijpassende bordeauxwijnen
Food
januari 31, 2019

Comfortfood op zijn Frans met bijpassende bordeauxwijnen

Het is die tijd van het jaar voor comfortfood en vandaag willen we je kennis laten maken met drie Franse variaties op populaire Amerikaanse recepten die perfect zijn voor winters weer.

Macaroni met kaas op z’n Frans

Comfort Food Bordeaux Macaroni

Macaroni met kaas is altijd een goed idee wat ons betreft, en deze Franse versie is hier een verrassende variatie op. Giet om te beginnen 2,84 l melk in een grote pan, voeg er een paar teentjes knoflook aan toe en breng zachtjes aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat tien minuten rusten voordat je de knoflookteentjes eruit haalt. Zet een kopje knoflookmelk aan de kant.

Smelt de boter in een kleine pan en meng de bloem erdoor, maar let erop dat het geheel niet aanbakt. Haal de pan van het vuur en voeg langzaam de melk toe uit het kopje dat je aan de kant had gezet en blijf roeren tot de saus helemaal glad is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat – zet de pan weer op een laag vuur en laten inkoken tot de saus is ingedikt is. Haal de pan van het vuur, laat afkoelen, voeg dan room en nog een snufje zout toe.

Verwarm de oven voor op 500 graden. Doe een snufje zout in de overgebleven melk en verwarm tot aan het kookpunt. Voeg hier je favoriete pasta aan toe en laat het geheel sudderen tot de pasta al dente is. Roer de saus en de pasta goed door elkaar en giet het mengsel in een beboterde ovenschaal. Bak in de oven tot de bovenkant knapperig en goudkleurig is en schenk jezelf ondertussen een glas rode bordeauxwijn in: je hebt het verdiend!

Er is zoveel keuze, maar wat denk je van een Graves? De naam ‘Graves’ verwijst naar de grindhoudende bodem van de regio. De restanten van mineraalrijk slib dat gedurende duizenden jaren door de nabijgelegen bergen is afgezet, geven aan de graveswijnen een unieke aardse toets. Rode wijnen uit de Gravesstreek zijn voldoende soepel en vol voor bij kaasgerechten, en zijn krachtig genoeg om het zware van de meeste copieuze macaroni met kaas te compenseren.

Verloren brood van brioche met karamelsaus

Winter Verloren Brood Bordeaux

De naam zegt het zelf, ‘French toast’ is afkomstig uit Frankrijk, maar veel Belgen realiseren zich niet dat ‘pain perdu’ (letterlijk ‘verloren brood’) de echte Franse versie van deze geliefde ontbijtklassieker is.

Snijd de oudbakken brioche in dikke plakken (als je het zoals de Fransen wil doen, moet je brioche of knapperig stokbrood gebruiken). Klop de eieren met gelijke delen room en melk en laat het brood erin weken tot het helemaal doordrongen is van het mengsel (als het brood echt oudbakken is, kun je het de hele nacht laten weken). Doe een ruime hoeveelheid boter in een grote koekenpan en bestrooi, terwijl de boter smelt, elk sneetje brood met bloem en suiker. Bak alle plakken op een zacht vuur, tot ze goudbruin zijn, haal dan de pan van het vuur en houd de sneetjes warm.

Doe ondertussen wat suiker in een steelpan en laat karamelliseren (d.w.z. smelt de suiker tot een amberkleurige vloeistof). Voeg langzaam kleine hoeveelheden warme room toe aan de gekarameliseerde suiker, terwijl je blijft roeren. Doe er vervolgens boter en cognac bij en verhit tot de saus dikker is, maar niet kleeft. Besprenkel de ‘pain perdu‘ met de karamelsaus en serveer onmiddellijk. Zo heb je geen esdoornsiroop nodig!

Een schuimwijn zoals Crémant de Bordeaux is net zo decadent als je pain perdu. De Crémant de Bordeaux-wijnen zijn vol en gevarieerd, ze bevatten doorgaans nootachtige, honingachtige toetsen waardoor ze perfect passen bij vele zoete lekkernijen, in het bijzonder bij biscotti, tiramisu en pain perdu!

Franse gehaktballetjes in tomatensaus

Comfort Food Gehaktballetjes Bordeaux

Franse gehaktballetjes zijn iets anders dan hun bekendere Italiaanse tegenhangers, maar net zo lekker! Om boulettes te maken (Frans voor ‘balletjes‘), heb je restjes rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees of een mengeling van al deze vleessoorten nodig. Hak het vlees fijn of gebruik een keukenmachine en voeg vervolgens knoflook, ui, selderij, tijm en eieren toe. Meng grondig en vorm kleine balletjes met de handen. Bruin de gehaktballetjes aan alle kanten in een geoliede pan en leg ze daarna op een bord.

Voor de saus: verhit de olie in dezelfde pan, voeg dan knoflook, ui, tijm en oregano toe en stoof aan tot de ui zacht is. Doe er tomaten bij en dek af, kook op een laag vuur gedurende ongeveer vijf minuten en roer af en toe. Als de saus de gewenste consistentie heeft, voeg dan zout en peper toe naar smaak. Je kan ook olijven toevoegen. Doe de gehaktballetjes opnieuw bij de saus en verhit ze tot het vlees door en door gaar is.

Serveer er stokbrood, een groene salade en een ongecompliceerd lekker flesje wijn bij … zoals een Bordeaux rosé. De Bordeaux rosés zijn doorgaans fris en fruitig, met intense aroma’s van aardbei, kruisbes of grapefruit. Olijven passen prima bij Franse gehaktballen, net zoals de heldere tomatensaus om een wijn vraagt die gewaagd en toch zomers van smaak is … zelfs midden in de winter.

Welke comfortfood je ook kiest, wij hopen dat je hierbij proeft van de warmte en gezelligheid van bordeauxwijnen!

DISCOVER MORE

Ontdek het wijnjaar 2020 !

Lunch bij Marc Medeville #1wijnmaker1recept

De nieuwe generatie wijnmakers staat op: Delphine Puyol-Milcent