De nieuwe generatie wijnmakers staat op: Delphine Puyol-Milcent
Portretten
november 30, 2016

De nieuwe generatie wijnmakers staat op: Delphine Puyol-Milcent

Château Beaurang werd begonnen door de grootvader van de huidige eigenaar. Joseph Puyol, herder in de Spaanse Pyreneeën, besloot zijn geboortegrond te verlaten om te ontkomen aan de zware levensomstandigheden uit die tijd. Hij vestigde zich in de streek van Saint-Emilion, waar hij een landbouwbedrijf begon dat veeteelt, land- en wijnbouw combineerde. In de loop van de generaties verdrong de wijnbouw geleidelijk de landbouw en de veeteelt. De huidige vrouw en heer des huizes Marie-Christine en Claude Puyol werken nu samen met hun dochter Delphine Puyol-Milcent, een jonge en dynamische wijnmaakster van 35 jaar, met een atypisch parcours.

Uw terroir: “Ons terroir ligt in de gemeente Saint- Emilion en bestaat uit zandige grond. We verbouwen er de 3 traditionele druivenrassen van Saint-Emilion met 60% merlot, 30% cabernet-franc en 10% cabernet sauvignon.”

Uw uitdagingen: “Ieder jaar een goede wijn maken ons daarbij aanpassend aan de weersomstandigheden van het jaar en aan de problemen die we in de wijngaarden kunnen tegenkomen, het maken van een grote wijn begint immers in de wijngaard!”

 

Uw innovaties: “Sinds 2008 maken we een atypische Saint-Emilion. We hebben het aangedurfd een fruitige wijn te maken met een blend van merendeels cabernet-franc, gerijpt op een betonnen fust om het fruitige en lichte karakter te bewaren: werkelijk een primeur!”

Gewenste ontwikkelingen: “De Belgische markt veroveren!”

Vertel ons over uw Belgische klanten: “Veel Belgen komen Saint-Emilion en Château Beaurang bezoeken. Het zijn liefhebbers met kennis van zaken en het is altijd een plezier om hun een rondleiding op het domein te geven en hun onze wijnen te laten proeven. Ze willen graag alles weten over het maken van onze wijnen en zijn erg geïnteresseerd bij het proeven. Het zijn mensen met een uitgesproken smaak!”

De filosofie van Château Beaurang:

“Het duurzame behoud van de wijngaard. Concreet betekent dit: De natuur zijn gang laten gaan en haar indien nodig corrigeren met gerichte en nauwkeurig gedoseerde behandelingen (met milieuvriendelijke producten). Niets overbodigs, exact wat nuttig is. Het is van het grootste belang nu, maar vooral voor de toekomst, om het domein altijd in het totaal te beschouwen, als een levende plek die één geheel vormt met zijn natuurlijke omgeving. Château Beaurang is zeker geen wijn met een bio-label, maar het is onze grond en ons erfgoed en daarom leggen we des te meer respect voor het ecosysteem aan de dag. Nog altijd vanuit het streven om kwaliteit en eerbied voor het milieu te combineren, beperken we ons rendement tot circa vijftig hectoliter per hectare, ook dit weer om gave en beter gerijpte druiven te produceren.”

Uw jeugddroom: “Een droge witte wijn maken. Het toppunt voor iemand uit Saint-Emilion!”

DISCOVER MORE

Crémant de Bordeaux, het vloeibare goud voor tijdens de eindejaarsfeesten

10 tips om Instagrammable foto’s te maken van voeding en wijn.

Maak kennis met de wijnmakers van aflevering 2 – Bordeaux Loves Belgium !